Blog » Amenajari » Cauti inspiratie pentru baia ta? Descopera cu Homelux cum sa folosesti tapetul pentru un efect spectaculos!

Tapet baie! Descopera cu Homelux cum sa folosesti tapetul pentru un efect spectaculos!

Daca simti nevoia de o schimbare in baia ta, ia in considerare amenajarea cu tapet! Descopera care este cel mai potrivit si cum te poti folosi de el pentru un plus de confort si stil!

Publicat: 28 octombrie 2018
Categorii: AmenajariTips & TricksDesign and Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

In cazul in care iti doresti o amenajare deosebita in baile din casa ta, poti incerca decorarea peretilor cu tapet! Acesta este perfect mai ales in cazul bailor de serviciu, in care umiditatea este mai scazuta, dar nu numai! Incaperile cu pereti tapetati ofera un aer mai elegant, mai primitor, iar daca apelezi la aceasta alternativa a faiantei, te poti bucura de un design mai deosebit chiar si in baie!

Caracteristici pe care trebuie sa le aiba orice tapet pentru baie

Combinarea gresiei si a faiantei cu tapetul in baie este o metoda foarte apreciata in ultimii ani in ceea ce priveste design-ul interior. Rezultatul obtinut este unul elegant, mult mai placut si confera o atmosfera mai calda acestei incaperi. Nu trebuie sa ignori amenajarea si decorarea baii, pentru ca acestea contribuie la o imagine de ansambu completa! Asadar, tapetul in baia de serviciu, unde se regaseste numai toaleta sau in baia mare trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici, pentru a fi practic, rezistent si bine adaptat la mediul incojurator:

Impermeabil/Rezistent la apa

Impermeabilitatea tapetului este foarte importanta, mai ales ca te confrunti cu un mediu plin de umezeala. Alegerea unui material rezistent la apa este cea mai buna solutie pentru ca peretii tai sa nu aiba de suferit si pentru a evita igrasia si mucegaiul. De asemenea, pentru ca tapetul sa ramana in stare foarte buna, acesta trebuie sa raspunda foarte bine la contactul cu apa si cu aburii. In caz contrar, se va uza rapid, desprinzandu-se de pereti si va trebui inlocuit.

Cauciucat

Este ideal ca stratul superior al tapetului sa fie cauciucat, pentru ca astfel este posibila scurgerea picaturilor de apa directe sau a celor formate din condens si se evita absorbtia umezelii in material si apoi in perete.

Lavabil sau Superlavabil

Exista mai multe nivele dupa care pot fi clasificate modelele de tapet. Acestea se refera la usurinta, instrumentele, dar si substantele cu care pot fi curatate. Astfel, pentru bai, este bine sa alegi tapet lavabil sau super lavabil, ce poate fi spalat cu un burete umed sau chiar cu apa si sapun!

Cele mai populare modele de tapet pentru baie in functie de material

Tapetele pot fi clasificate in functie de diferite caracteristici. Cele mai comune categorisiri ale acestora sunt facute avand in vedere suportul si stratul superior. Asadar, in primul caz exista suportul de hartie sau suportul vlies (din fibre netesute), iar in ceea ce priveste baile, cea mai indicata alegere este a celui din urma. Apoi, in functie de stratul de suprafata, vei descoperi ca exista tapet de hartie, tapet vinilic, tapet din fibra textila si fibra de sticla. Mai jos, afla care sunt cele mai recomandate pentru bai si de ce:

Tapetul din vinil sau PVC

Tapetul vinilic este un tapet al carui strat exterior este acoperit cu un strat de PVC, ceea ce ii ofera un anumit grad de impermeabilitate.  Acesta este foarte rezistent la lumina puternica (nu se decoloreaza si nu isi modifica forma) si este superlavabil! Poate fi curatat cu usurinta si poate fi gasit intr-o varietate mare de modele, perfecte pentru infrumusetarea baii tale! Atentie, insa! Specialistii nu recomanda montarea niciunui tip de tapet in apropierea cazii sau a chiuvetei, pentru ca exista riscul ca, in timp, sa apara defecte indiferent de calitatea intiala.

Tapetul din fibra de sticla

Acest tapet este confectionat din fibre rezultate in urma topirii sticlei, tesute pentru a fi realizat produsul finit. Reprezinta una dintre cele mai populare alegeri, pentru ca prezinta o serie de caracteristici foarte atragatoare, dar si practice: rezistenta indelungata la uzura; lavabil chiar si cu produse de curatare puternice; nu emite niciun fel de substante nocive; permite peretilor sa respire, ceea ce inseamna ca riscul de aparitie al mucegaiului si al igrasiei este extrem de mic, facandu-l ideal pentru mediile cu umiditate sporita; aplicare usoara.

Cele mai potrivite modele de tapet pentru baie in functie de design

Alegerea tapetului ar trebui facuta tinand cont de tematica amenajarii interioare in restul casei, dar si in functie de stilul ales pentru baie. Te poti folosi de tapet pentru a crea impresia unei incaperi mai mari si mai aerisite, dar si pentru a inveseli camera cu culori vii.

Tapet 3D

Tapetul 3D ofera o imagine unica oricarei incaperi, la fel si baii. Aceasta poate crea impresia de spatiu, prin simpla iluzie vizuala. Se potriveste persoanelor care isi doresc un decor deosebit, iar alegerea imaginilor poate contribui la o stare de relaxare totala!

Simplu

Tapetul simplu poate fi cel uni, intr-o singura nuanta sau cel cu modele de dimensiuni foarte mici. Este recomandat pentru baile spatiile reduse, mai ales daca culorile sunt deschise sau neutre. In plus, acestea se potrivesc foarte bine in aproape oricare stil de amenajare interioara, pentru ca pot fi complementare accesoriilor specifice unei bai (obiecte sanitare, corpuri de iluminat, decoratiuni etc.).

Floral

Motivele florale vor da un aer fresh bailor tale. Poti alege dintr-o gama variata de tapet, de la cele cu flori de dimensiuni mici, in nuante pastel, pana la cele mai mari, in nuante aprinse.

Motive acvatice

Bineinteles, la fel de populare au ramas solutiile de amenajare cu motive acvatice! Daca alegi o astfel de tema, o poti respecta si in alte zone din baie!

Aspect de marmura

Tapetul cu aspect de marmura poate completa foarte bine decorul unei bai. Odata cu alegerea modelului potrivit, acesta poate oferi mai multa luminozitate si eleganta incaperii!

Dungi verticale sau orizontale

Dungile verticale sunt perfecte pentru camerele de mica inaltime. Pentru baile mici, evita dungile groase, fie verticale, fie orizontale.

Altele

In afara de cele mentionate, poti aplica, bineinteles, ce tapet doresti! Atat timp cat iti face placere sa il admiri de fiecare data si face parte din stilul de design interior ales, optiunile sunt nelimitate!

Tapetul de baie peste faianta – in ce situatii poti apela la aceasta solutie?

Foarte multe persoane cauta solutii mai putin costisitoare si care nu presupun un deranj foarte mare pentru a face o schimbare de decor. Exista anumite tipuri de tapet ce pot fi aplicate peste placile vechi de faianta, insa rosturile trebuie acoperite foarte bine, pentru a se crea o suprafata neteda. De asemenea, exista autocolante si stickere speciale pentru acest proces, foarte eficiente si practice.

Aceasta alternativa este potrivita pentru momentele in care nu esti sigur ca vrei sa renunti pentru totdeauna la faianta existenta, dar si atunci cand iti doresti o schimbare rapida, ce nu presupune un adevarat santier ce se creeaza odata cu dezlipirea si spargerea placilor de ceramica.

Ce nuante poti alege pentru tapetul in baie?

Ca in orice alta camera, si in baie trebuie sa alegi modelul tapetului tinand cont de marimea acesteia, de celelalte elemente existente (cada, cabina de dus, chiuveta, toaleta etc.), de nuantele acestora si de alte detalii (materialul si culoarea accesoriilor), de luminozitate, dar si de preferintele personale!

Culori deschise

In general, acestea sunt cele mai populare cand vine vorba despre tapetul din baie. Alb, bej, bleu, gri sunt doar cateva dintre nuantele care contribuie la o incapere mai luminoasa, mai ales in combinatie cu oglinzile mari si cu corpuri de iluminat precum aplicele sau spoturile.

Culorile inchise

Nuantele puternice sunt potrivite in baile mari, inalte, mai ales daca vrei sa obtii un contrast deosebit cu cada sau cu celelalte elemente. Unele dintre cele mai populare modele pentru baie sunt cele care combina culorile inchise, precum bleumarin, cu insertii aurii sau cu altele nuante deschise.

Avantajele aplicarii tapetului in baie

In cazul in care nu esti inca foarte hotarat daca tapetul in baie reprezinta o solutie potrivita la dilema ta, aflarea avantajelor pe care acesta le are in general, dar si in aceasta incapere in particular, te poate ajuta sa iei cea mai buna decizie:

  • Usurinta in aplicare –  toate tipurile de tapet, dar in special cele vlies, sunt foarte usor de lipit pe perete sau chiar pe tavan si montarea lor nu necesita foarte mult efort!
  • Varietatea foarte mare de modele din care poti alege – aproape orice idee ai avea despre cum vrei sa arate rezultatul final poate deveni realitate prin intermediul tapetului.
  • Design-ul deosebit – este clar ca tapetul poate aduce un plus de stil in baia ta, asa ca nu ezita sa il iei in considerare cand pui la punct planul de amenajare!
  • Permite peretilor sa respire – spre deosebire de placile din ceramica, tapetul lasa aerul sa circule liber prin tesatura lui. Asadar, igrasia si mucegaiul nu vor reprezenta o problema cu care sa te confrunti!
  • Pretul accesibil – in functie de modelul pe care il alegi, dar si de suprafata pe care doresti sa o acoperi, pretul va varia. Insa, vei observa ca acesta nu este atat de costisitor precum crezi!

Lucruri pe care trebuie sa le stii despre aplicarea tapetului in baie

Iata cateva sfaturi si trucuri care iti vor fi de ajutor daca alegi tapetul pentru baia ta:

  • Te poti folosi de tapet pentru a mari baia din punct de vedere vizual
  • Modelul de tapet potrivit, impreuna cu oglinzi, dar si cu alte elemente decorative, cum sunt plantele sau covoarele, pot crea o atmosfera foarte primitoare chiar si in baie!
  • Nu este neparat sa inlocuiesti in totalitate faianta cu tapetul: cel mai recomandat este sa le folosesti impreuna, pentru a obtine un rezultat spectaculos!
  • Nu alege modele care sa incarce simtitor ambientul din incapere, mai ales daca nu ai mult spatiu la dispozitie. Aplica, in schimb, un tapet fresh sau unul care te ajuta sa completezi imaginea pe care ti-o doresti!

Inspira-te din acest articol si amenajeaza-ti baia asa cum ai visat! Decorul casei tale va fi complet si atmosfera va fi mai primitoare ca oricand!

Sursa foto: Pinterest.com

Produse asociate

86,99 lei

Vezi mai multe

54,99 lei

Vezi mai multe

34,99 lei

Vezi mai multe