Blog » Amenajari » Ghid complet pentru amenajarea unei curti mici: 53 idei, sfaturi si solutii eficiente

Amenajare curte mica: GHIDUL Homelux COMPLET cu 53 idei, sfaturi si solutii eficiente

Iti doresti o curte precum cele din reviste? Descopera care sunt pasii esentiali in amenajarea unei curti de mici dimensiuni!

Publicat: 3 septembrie 2018
Categorii: AmenajariTips & TricksDesign and Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Nu exista persoana care sa nu isi doreasca sa se bucure de un spatiu ideal, in care sa se poata relaxa, sa se destinda si sa uite, chiar si pentru cateva momente, de grijile si problemele de zi cu zi. Daca te numeri printre norocosii care beneficiaza de o curte, fie ea si de mici dimensiuni, atunci ar trebuie sa o amenajezi intr-o mainiera cat mai potrivita, astfel incat sa te poti bucura in voie de acest spatiu.

Amenajarea unei curti in functie de pozitionarea acesteia

Locul in care o curte este amplasata este primul criteriu de la care ar trebui sa pornesti pentru a amenaja un astfel de spatiu cat mai eficient si in conformitate cu dorintele personale.

Curte interioara mica

Curtea interioara este reprezentata de acea portiune, ce se regaseste in spatele casei, si care este de obicei de dimensiuni mai mici, ferita de ochii musafirilor. Acest concept este preluat de la populatiile din Marea Britanie si America, cu intentia de a se crea un spatiu adecvat de depozitare a ustensilelor necesare unei locuinte, dar si un loc guvernat de intimitate, ideal pentru a petrece timpul liber.

In general amenajarea unei astfel de suprafete presupune crearea unei mici zone de depozitare, camuflata de elementele de decor. Un gratar, o zona de dining si de relaxare poate fi solutia ideala, in special pentru o curte interioara de mici dimensiuni. Nu uita sa iti pliezi alegerile intotdeauna in functie de spatiul de care beneficiezi, astfel incat sa creezi un loc cat mai armonios si relaxant, fara sa fie incarcat de detalii nesemnificative, fara vreo utilitate anume.

Curte exterioara mica

Curtea exterioara este definita de spatiul din fata casei, care, poate fi de mici sau mari dimensiuni. Principala regula in amenajarea unui astfel de spatiu este sa tii cont de dimensiunea suprafetei folosibile, libere, pe care sa o trasformi intr-un spatiu ideal pentru tine, pentru a te relaxa si a petrece timp alaturi de prieteni sau persoane dragi tie.

Sfat:

  1. In cazul unei curti mici, ai putea sa organizezi amenajarea pe mai multe etaje, creand prin terasare mai multe nivele, pentru a oferi un plus de dimensinalitatea intregului spatiu.
  2. Foloseste plante mici sau de dimensiuni medii, de preferat cat mai apropiate de culoare gazonului, pentru a nu crea impresia de loc aglomerat.

Cum sa amenajezi o curte de dimensiuni reduse in functie de stil

Preferinte personale sunt cele care isi pun amprenta in ceea ce priveste amenajarea in general, nu doar a unei curti. Identifica elementele pe care ti le-ai dori la tine in curte si, in functie de acestea, fa o clasificare pentru a vedea in ce stil se regasesc majoritatea. Odata ce ai ales stilul si directia inspre care iti doresti sa te indrepti, nu uita sa tii cont si de caracteristicile spatiului, doar in acest fel vei putea realiza un design inedit.

Curte in stil rustic

Stiulul rustic are la baza elementele simple, cat mai putin prelucrate sau cele care sunt inspirate din natura, din viata rurala.

Caracteristicile stilului rustic de amenajare, in ceea ce priveste o curte de mici dimensiuni:

Predomina lemnul: Poti alege mobilier din lemn, care sa aiba un aspect cat mai natural sau nefinisat. De asemenea, elementele de decor ar trebui sa intruneasca aceste caracteristici. Poti chiar sa combini aspectul lemnos cu cel textil( in special sfoara) pentru a decora gradina intr-o maniera unica si inventiva.

Piatra: este si ea un element esential pentru conturarea unei curti rustice. Poate fi folosita atat ca decor, cat si pentru obiectele functionale ( gratar sau pavele)

Plante: lalele, margarete sau alte plante in ghivece cu aspect rustic sau de jur imprejurul aleilor.

Curte in stil modern si mininalist

Daca esti pasionat de tot ceea ce inseamna modernitate, structuri si decoratiuni inovative, stilul modern sau cel minimalist vor fi potrivite pentru tine. Intrucat acestea propun o imagine cat mai bine conturata, cat mai clara si echilibrata, sunt cele mai potrivite pentru amenajarea unei curti de mici dimensiuni, care sa fie functionala, dar sa arata si bine din punct de vedere estetic, o oaza de liniste, pace si armonie.

Curte mica in stil romantic

Stilul romantic implica o amenajare cu accent pe detalii, pe elementele de decor, care sa creeze o atmosfera boema, romantica, ideala pentru diverse activitati din curte, precum cititlul, scrisul, dansatul, etc. Daca esti iubitor de plante, florile precum bujorii si trandafirii nu ar trebui sa lipseasca dintr-o gradina cu tematica romantica.

Materiale de finisaj pentru o curte mica

In ceea ce priveste alegerea materialelor de finisaj, posibilitatile sunt multiple. Tot ce trebuie sa faci este sa te asiguri ca optiunile tale sunt cele indicate si in concordanta atat cu stilul de amenajare gandit, cat si cu dimensiunea de care dispui.

Alei pavate( din beton)

Aceasta metoda de amenajare este din ce in ce mai intalnita, intrucat reprezinta o solutie repida, moderna si care rezista in timp. In plus, aleile pavate cu beton sunt eficiente pentru crearea unui spatiu ideal pentru masina, astfel incat accesul in curte sa fie mult mai rapid.

Amenajare alei cu dale

Dalele sunt la fel de folosite, pentru cei care isi doresc o curte moderna, functionala, cu un aspect inedit si care sa faca fata destul de bine trecerii timpului si conditiilor meteorologice nefavorabile.

Alei amenajate cu pietris

Acest tip de amenajare nu este la fel de practica si functionala ca cele de mai sus, insa este ideala pentru cei care vor o imagine de ansamblu de poveste pentru curtea lor.

Gazonul

Gazonul nu este in sine o modalitate de amenajare, intrucat poate fi integrat alaturi de celelalte elemente de finisaj dintr-o curte, pentru a crea designul dorit, un spatiu complex, functional si armonios din punct de vedere vizual. Daca iti doresti un rezultat imediat si care sa arate exceptional, cel mai bine ar fi sa optezi pentru gazonul natural in forma de rola/rulou.

Mobilierul dintr-o curte de mici dimensiuni

Chiar si o curte de mici dimensiuni poate fi o oaza de relaxare, daca alegi mobilierul ideal dimensiunilor de care dispui. Un balansoar, un hamac, sau chiar un leagan vor reprezenta elementel cheie, care sa constituie un plus de confort. Daca spatiul iti permitem poti pune chiar o un set de masa cu scaune, pentru momentele petrecute alaturi de prieteni. Iata cateva idei care te vor ajuta sa pozitionezi mobilierul pentru curte cat mai eficient posibil!

Cum sa iluminezi corespunzator o curte mica

Nu uita ca iluminarea este la fel de importanta, cu atat mai mult intr-un spatiu mic. Chiar daca o curte se bucura de suficienta lumina naturala, cu siguranta serile alaturi de prieteni se vor prelungi si vei avea nevoie de o sursa de lumina. Cel mai bine ar fi sa alegi corpurile de iluminat in functie de activitatile desfasurate: lumina mai puternica si cat mai apropiata de cea naturala in zona gratarului sau a mesei si lumina ambientala in restul spatiului.

Cum alegi decoratiunile potrivite unei curti mici

Indiferent de dimensiuni, o curte ar trebui decorata si personalizata in maniera in care sa te simti confortabil, sa te bucuri de un loc primitor si pe placul tau. Nu uita insa, sa nu aglomerezi spatiul cu elemente de decor din abundenta, ci doar sa punctezi acolo unde este cazul. Iata cateva sugestii din care te poti inspira!

Acestea sunt cele mai importante aspecte de care ar trebui sa tii cont atunci cand iti doresti sa amenajezi eficient si cat mai original o curte de mici dimensiuni!

Pozele din acest articol au fost preluate din diferite surse:

  • www.pinterest.com
  • www.50connect.co.uk

Produse asociate

329,90 lei

Vezi mai multe

329,90 lei

Vezi mai multe

299,90 lei

Vezi mai multe