Blog » Amenajari » Amenajarea Bibliotecii cu Homelux: Idei Design pentru Living

AMENAJARE BIBLIOTECA: idei pentru infrumusetarea bibliotecii de la Homelux

Biblioteca este una dintre piesele de mobilier care nu ar trebui sa lipseasca din nicio locuinta. Poate crezi ca o asemenea piesa nu trebuie sau nu poate sa fie amenajata sau decorata. Insa acest lucru este fals, asa cum vei putea vedea in acest articol.

Publicat: 1 octombrie 2019
Categorii: Idei pentru tine si casa ta, Amenajari, Design

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Biblioteca este spatiul special conceput pentru a putea depozita cartile sau chiar si alte lucruri importante pentru tine, cum ar fi premii castigate la diverse competitii, diplome pentru terminarea studiilor cu care te mandresti, acte, mici cadouri decorative primite de la apropiati si chiar unele dispozitive care pot fi incadrate aici, cum ar fi un aparat de fotografiat. Corpul bibliotecii poate sa nu fie foarte atractiv, insa in acest articol vei gasi idei perfecte pentru amenajarea acestei piese de mobila.

Idei de pozitionare a bibliotecii in living sau dormitor

Primul pas este stabilirea locului bibliotecii in cadrul camerei. Aceasta poate fi pozitionata in doua tipuri de camera: living si dormitor. In general, in amenajari interioare, bibliotecile se amplaseaza in fata unui perete, pentru a avea mai multa stabilitate si pentru a nu incarca spatiul prea mult. Desi exista si biblioteci de mici dimensiuni, daca sunt pozitionate undeva in centrul camerei sau in orice loc indepartat de un perete, exista riscul ca, mergand pe langa ele, sa le darami sau sa cada obiectele de pe rafturi. Acest lucru nu inseamna ca nu poti amplasa si in acest mod biblioteca, insa nu este 100% recomandat.

Asadar, care sunt cele mai bune locuri in care sa pozitionezi biblioteca?

Fie ca este vorba de living sau dormitor, se aplica aceleasi principii:

  • Daca vrei sa poti citi intr-un mod confortabil si sa ai acces foarte usor la intreaga ta colectie de carti, plaseaza biblioteca intr-un loc cat mai aproape de pat, canapea sau coltar. Sau, daca vrei ca biblioteca sa ocupe un alt spatiu, poti sa asezi un fotoliu confortabil langa aceasta.
  • NICIODATA nu se plaseaza biblioteca in dreptul unei ferestre. Singura exceptie este cazul in care biblioteca nu are o inaltime mai mare decat capatul de jos al ferestrei. Vantul, ploile si ninsorile pot afecta obiectele de pe rafturi si chiar si corpul bibliotecii in sine. 
  • Poti amplasa biblioteca intr-un colt al camerei, delimitand acel spatiu de restul incaperii, mai ales daca este vorba de un spatiu mic. Nu se recomanda, insa, asezarea ei in spatele usii, pe peretele spre care aceasta se deschide. 
  • Pentru a-ti asigura suficienta lumina pentru citit, poti sa adaugi si alte corpuri de iluminat decat cele deja existente, cum ar fi veiozele sau lampadarele.

Odata cunoscute aceste principii de baza, poti trece la urmatorul pas: alegerea modelului bibliotecii.

Alegerea unei biblioteci cu un design deosebit

Din punct de vedere al designului, biblioteca poate avea mai multe stiluri, cum ar fi clasic, modern, industrial etc. Multe dintre acestea sunt fabricate astfel incat sa ai posibilitatea de a incadra si un televizor, pentru a putea economisi spatiu.

Multe dintre modelele de biblioteci din ziua de astazi au un design cat mai deosebit, pentru a putea juca si rolul functional, dar si pe cel estetic.

Poze + pret →

https://www.homelux.ro/biblioteca-franco270x43x200-cm6-pieseled-inclus-culoare-albmdf-20766

Daca vrei sa duci partea de design si mai departe si nu ai nevoie de loc pentru a aseza televizorul, poti alege modele mai simple. Iar daca esti o persoana creativa si care adora sa citeasca, exista anumite variante de design care ar putea sa iti placa.

Poze + pret →

https://www.homelux.ro/biblioteca-saint-tropez330x48x194-cm4-pieseled-inclusculoare-stejaralbmdf-20769

Pentru a putea scoate si mai mult in evidenta biblioteca din punct de vedere vizual, o poti aseza chiar pe un perete statement, acesta fiind un perete diferit de ceilalti, avand o culoare diferita sau o decorare ce atrage imediat privirile. Asta inseamna ca si biblioteca va beneficia de aceeasi atentie. 

Cum arata o biblioteca pentru amenajarea cu mobila moderna

Biblioteca in stilul clasic este foarte asemanatoare cu cea pe care o gasim in cadrul unei librarii: o piesa cu structura simpla, cu rafturi in forma de dreptunghiuri sau patrate. Bibliotecile moderne au o altfel de structura, una care permite asezarea mai multor tipuri de obiecte, este formata atat din rafturi, cat si din structuri ce imita comodele, se folosesc si alte culori in afara nuantelor de maro, cum ar fi alb si negru, iar designul nu este unul simplu, ci este format din forme neobisnuite, din mai multe elemente diferite care formeaza intreaga piesa.

Idei de amenajare a bibliotecii de acasa  

Decorarea bibliotecii nu este atat de dificila precum poate iti pare acum. De fapt, se poate realiza destul de usor.

Cateva idei din care te poti inspira pentru amenajarea bibliotecii:

  • Alege o culoare a bibliotecii diferita fata de cea a peretelui in dreptul caruia o pozitionezi. De exemplu, daca peretii sunt albi, biblioteca poate fi neagra, maro sau alte culori vii, iar daca peretii sunt colorati, poti alege o biblioteca in culori neutre, pentru a face un contrast si pentru a iesi usor in evidenta).
  • O metoda de decorare diferita, insa care se refera la spatiul de langa biblioteca, este decorarea peretelui cu pagini sau chiar carti intregi. Acest truc functioneaza de minune si la corpurile de biblioteci cu o inaltime mica.
  • Daca vrei sa ai o biblioteca de marimea peretelui, alege culori cat mai puternice, cum ar fi negru, alb, rosu, galben etc. Corpul bibliotecii va juca rolul peretelui statement.
  • Incearca sa iti organizezi cartile pe culori pentru a crea un efect vizual deosebit.
  • Foloseste lumini in jurul, deasupra sau in spatele rafturilor bibliotecii pentru pastrarea unui aspect interesant chiar si in lipsa luminii naturale.
  • Decoreaza cu plante, punand ghivece pe cateva rafturi ale bibliotecii.
  • Inrameaza fotografii din cele mai frumoase momente si aseaza-le pe cateva rafturi din corpul bibliotecii.
  • Daca iti place modelul unei biblioteci, dar nu iti place culoarea ei sau vrei sa o amplasezi intr-o camera unde culorile dominante sunt neutre, incearca sa vopsesti chiar tu rafturile cu diferite culori.
  • Nu vrei sa vopsesti biblioteca, dar iti doresti un efect asemanator? Daca piesa aceasta de mobila este dotata si cu un placaj in partea din spate, poti scoate rafturile si sa lipesti de spatele corpului de biblioteca un tapet cu orice model crezi ca se potriveste. 

Dupa cum ai vazut, este chiar usor sa amenajezi o biblioteca. Tot ce iti trebuie este putina imaginatie si curajul de a incerca si altceva fata de ce ai vazut in jurul tau. Speram ca acest articol te-a inspirat.

Surse foto: shutterstock.com, pinterest.com, homelux.ro

Produse asociate

999,00 lei

Vezi mai multe

999,00 lei

Vezi mai multe

1.999,00 lei

Vezi mai multe