Blog » Idei pentru tine si casa ta » Becuri Economice: Cele mai bune modele cu Led, Lumina Calda – Homelux
BECURI ECONOMICE: Care sunt cele mai eficiente tipuri de becuri? Afla raspunsul cu Homelux
Ai nevoie de becuri, dar nu ai idee care sunt cele mai bune tipuri? Nu stii care este diferenta clara intre becurile economice si celelalte tipuri de becuri? Afla raspunsurile la aceste intrebari si chiar si mai multe informatii in acest articol!
Publicat: 15 August 2019
Categorii: Idei pentru tine si casa ta
Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:
Pentru a putea sa beneficiezi de lumina in camerele in care nu ai ferestre sau atunci cand este seara si nici lumina naturala nu te mai poate ajuta, trebuie sa apelezi la lumina artificiala. Aceasta este oferita de electricitate prin becuri. Exista multe tipuri de becuri si poate nu stii care sunt cele mai bune. Cu siguranta ai auzit de cele economice si poate te-ai intrebat daca acestea sunt cea mai buna varianta. Asadar, in acest articol vei afla care becuri sunt cele mai bune din punct de vedere al eficientei, dar si al costurilor.
Cuprins
Care sunt cele mai bune becuri economice: LED, CFL, cu halogen sau incandescente?
Daca vrei sa afli care sunt tipurile de becuri economice, atunci este necesar sa faci o comparatie intre toate tipurile de becuri din care poti alege.
Cele mai folosite in trecut au fost becurile incandescente (cele standard). Acestea, insa, consuma foarte multa electricitate si durata lor de viata este foarte limitata.
Becurile cu halogen au o durata de viata mai mare decat cele incandescente si consuma mai putin.
Becurile CFL (cunoscute si drept becuri economice) sunt primele care au adus o adevarata schimbare, economisind pana la 75% din costurile energiei si avand o durata de viata destul de mare.
Becurile LED au aparut dupa becurile CFL si sunt considerate cele mai bune becuri economice, cu ajutorul carora se pot face economii la energia electrica de pana la 80%, deci cu 5% mai multa economie fata de becurile CFL.
Asadar, cele mai bune becuri pe care le poti folosi sunt cele de tip CFL si LED, iar daca te intrebi „ce becuri economice sa cumpar dintre cele doua?”, ai putea opta pentru cele LED, care sunt putin mai eficiente decat cele CFL, dar care sunt si putin mai scumpe. In final, poti alege oricare dintre cele doua tipuri, eficienta lor fiind apropiata.
Iata cateva exemple de becuri economice:
Poze + pret →
Poze + pret →
Poze + pret →
Poze + pret →
Mai jos poti vedea o imagine care iti va arata echivalenta puterii becurilor economice si a celorlaltor tipuri de bec, precum si consumul electric al fiecarui tip:
Puterea becurilor economice se masoara in lumeni. Cu cat cantitatea de lumeni creste, cu atat intensitatea luminii creste, iar cu cat numarul de wati (W) este mai mare, cu atat se consuma mai multa energie electrica.
Daca inainte becurile incandescente consumau 100W pentru a genera 1.600 de lumeni, becurile economice consuma 20W ca echivalent pentru cei 100W ai becurilor clasice. Asadar, ca exemplu, becurile cu LED economice consuma doar 20W pentru a produce 1.600 de lumeni, economisind 80% din energie.
Becurile economice puternice sunt cele care au un numar ridicat de lumeni (peste 1.000).
Un alt indicator la care trebuie sa te uiti este tensiunea electrica, masurata in volti (V). De exemplu, becurile economice de 24V sunt destinate surselor de curent continuu (cum ar fi acumulatorii), iar cele care se pot folosi in locuinte trebuie sa aiba specificata pe ambalaj tensiunea nominala europeana de 220V.
Unde se folosesc becurile economice cu lumina calda sau rece
Becurile economice sunt colorate. Asa cum probabil ai observat, exista becuri ce ilumineaza cu doua tipuri principale de culori. Becuri economice cu lumina rece sunt cele ce emit o lumina de culoare alba si cu tente albastre, pe cand cele cu lumina calda sunt becurile ale caror lumina se apropie de nuante de galben.
Becurile economice din spatiile office si cele din incaperi precum baile si bucatariile, ar trebui sa emita o lumina rece, care ajuta mai mult la concentrare.
Becurile cu lumina calda se foloseste in dormitor, living sau alte spatii destinate relaxarii, formand o ambianta placuta si calma.
Temperatura luminii se masoara in Kelvini (K) si cu cat valoarea acestei unitati de masurare este mai mare, cu atat lumina va prinde o tenta albastra.
Ce caracteristici trebuie sa urmaresti in alegerea becurilor economice
In afara de culoare, este important sa urmaresti si alte caracteristici ale becurilor. Atunci cand iti alegi corpurile de iluminat pentru orice incapere, vei afla de ce tip de filament ai nevoie la becuri pentru ca acestea sa fie marimea potrivita. Un alt lucru important ce tine si de estetica este forma becului.
- Filet
Becurile au diferite tipuri de filet. De exemplu, poti gasi becuri economice cu filet E14, E27, G9 si altele. Trebuie sa te asiguri de faptul ca tipul filamentului becului se potriveste cu corpul de iluminat unde va fi amplasat pentru a putea functiona.
Pentru a intelege semnificatia acestor numere, luam ca exemplu becurile E14 economice. Acestea sunt modele care au filetul de 14 mm.
Iata cateva tipuri de filete:
- Forma becului
Acest aspect conteaza nu doar din punct de vedere estetic, ci depinde si de tipul corpului de iluminat unde va trebui amplasat. De exemplu, doar unele forme de becuri pot fi aplicate veiozelor, lustrelor si candelabrelor si asa mai departe. Poti alege becuri economice de tip lumanare, spirale, glob, drept etc. De exemplu, formele recomandate pentru becurile pentru spot economice sunt cele rotunde sau de para.
Becurile economice pot fi periculoase, deoarece unele dintre ele pot contine materiale nocive cum este mercurul, asa ca trebuie sa fii atent/a cu acestea daca se sparg si, fara indoiala, sa aerisesti cat mai bine camera.
Asadar, acum stii ca becurile economice bune sunt cele de tip CFL si LED si care sunt criteriile dupa care acestea pot fi alese. Cu siguranta, data viitoare cand va trebui sa cumperi un bec, vei selecta cele mai bune modele pentru tine.
Surse foto: shutterstock.com, deskgram.net, pinterest.com, homelux.ro