Blog » Amenajari » Amenajare restaurant: Homelux iti dezvaluie secretele unui spatiu care atrage si fidelizeaza clientii!

Amenajare restaurant: Homelux iti dezvaluie secretele unui spatiu care atrage si fidelizeaza clientii!

Un spatiu superb care te lasa cu gura deschisa, in care clientii abunda, este visul oricarui proprietar al unui local. Obtinerea unui design care sa aiba acest efect asupra oamenilor, este o misiune mai grea decat ar parea la prima vedere. Amenajarea unui restaurant, presupune mai mult decat aranjarea unor mese si a unor scaune. Exista secrete pe care doar designerii de interior le cunosc. Homelux iti dezvaluie cateva dintre ele in cele ce urmeaza. 

Publicat: 3 aprilie 2020
Categorii: Amenajari, Design

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Amenajare restaurant: cele mai importante aspecte ce nu trebuie scapate din vedere

Este un lucru bine stiut de toata lumea ca nu doar gustul preparatelor conteaza intr-un astfel de local, ci si atmosfera pe care o ofera si experienta totala a clientului. Daca o persoana apreciaza modul in care ai decorat spatiul, este mai probabil sa revina, din simplul motiv ca are un sentiment special atunci cand petrece timp in restaurantul tau. 

Pornind de la aceasta premisa, se poate ajunge la concluzia ca design-ul interior al unui restaurant, este in stransa legatura cu psihologia oamenilor care servesc masa aici. Daca te ghidezi dupa asta, vei fi echipat cu cea mai sigura arma pentru a ajunge la inima celor care iti vor trece pragul. Care sunt elementele cele mai importante? Arhitectura, culoarea si iluminatul sunt clar in top. In randurile ce vor urma, vei descoperi cum poti tine cont de toate. 

Design-ul unui restaurant de succes: 3 reguli foarte importante

Cel mai bun restaurant este acela care nu incearca sa fie pe placul tuturor. In schimb, este conceput urmarind sa multumeasca un client ideal. Aceasta este persoana care trebuie atrasa in interior si impresionata de alegerile stilistice pe care le-ai facut si de experienta pe care i-o oferi. Avand asta in minte, iata 3 reguli care iti vor transforma localul din unul greu de observat, intr-unul de succes!

In amenajarea restaurantului ai grija sa adaugi o poveste

Primul lucru de la care ar trebui sa pornesti in stabilirea design-ului pentru localul tau, este povestea pe care vrei sa o spui. Detaliile si decoratiunile trebuie sa fie alese cu mare grija. Atunci cand acestea au o semnificatie aparte, clientii vor simti ca sunt martori la ceva mai maret decat un simplu loc in care servesc mancarea. 

Te poti gandi la povestea ta. Cine te-a inspirat sa iti deschizi un restaurant? Unde sau cum ai invatat sa gatesti? De ce ai ales preparatele din meniu asa cum ai facut-o? De ce ti-ai dorit sa urmezi aceasta cariera? 

De exemplu, daca ai un meniu cu preparate traditionale romanesti, probabil ca prima ta experienta cu mancarea specifica zonei ti-a fost oferita de bunica ta. Astfel, ai putea sa amenajezi un restaurant rustic, integrand elemente specifice esteticii de la sat. 

O alta idee este sa le dai un alt scop obiectelor care te-au ajutat sa devii ce esti azi. Spre exemplu, cum ar fi sa afisezi pe perete cutitele folosite de generatiile familiei tale, de la strabunici la tine? Astfel, scoti in evidenta ca pasiunea pentru a-i face pe altii fericiti prin mancare este in codul tau genetic, deci pot avea incredere in tine. 

Restaurantul trebuie sa fie amenajat ca un spatiu functional

Dincolo de estetica, pentru clienti va conta foarte mult modul in care se vor simti la tine in restaurant, usurinta si rapiditatea cu care vor fi serviti. Asadar, trebuie sa te gandesti la modul in care oamenii vor ajunge la restaurant sau la drumul pe care o farfurie il va face din bucatarie pana pe masa celor care au comandat-o. Aceste detalii te vor ajuta sa decizi cum vei aranja mesele si scaunele. Nu uita ca, daca un restaurant nu functioneaza cum trebuie, nu mai conteaza cat este de frumos, nu va avea succes. 

Iata cateva detalii practice: 

  • Regula generala este ca, din spatiul total, 60% ar trebui dedicat zonei de servire a mesei si 40% pentru bucatarie, depozitare si toalete. 
  • Spatiul dintre mese trebuie sa fie suficient pentru ca toti sa se poata misca fara a-i deranja pe altii. 
  • Clientii trebuie sa poata vedea si sa poata fi vazuti, la randul lor, foarte clar de catre staff. E important ca ei sa simta ca orice nevoie ar avea, poate fi satisfacuta cat mai rapid posibil. De asemenea, este necesar ca ospatarii sa poata anticipa nevoile participantilor la masa. E bine sa ai asta in minte cand stabilesti echilibrul dintre deschidere si intimitate. 
  • Toaletele ar trebui sa fie usor de identificat, deoarece unii clienti ar putea sa se simta stanjeniti sa intrebe unde este baia. Asigura-te ca baile nu sunt amplasate langa bucatarie, deoarece igiena cu care gatesti va fi pusa la indoiala. Iata cateva idei creative de semnalizare a acestor zone. 
  • Este necesar ca zonele de trafic sa fie bine delimitate, astfel incat atat clientii cat si cei care ii servesc sa se miste rapid, fara sa se creeze inghesuiala. 

Amenajarea unui restaurant cu o ambianta aparte

Poti controla comportamentul clientilor, daca le vei oferi o atmosfera deosebita in localul tau.

Citeste in continuare ce principii ar trebui sa stea la baza deciziilor tale.

Deoarece orice local vrea sa faca o prima impresie foarte buna, intrarea in restaurant este foarte importanta. Daca ai mai multe zone prin care oamenii pot ajunge inauntru, asigura-te ca le atragi atentia de la primii pasi. Spre exemplu, le poti da oportunitatea de a intra prin spate. Folosind panouri de sticla, ei pot observa cum este preparata mancarea in bucatarie. Astfel, pui bazele unui sentiment de caldura si intimitate care se naste in cei care iti trec pragul. Un astfel de client, este unul care va reveni cu siguranta.

Design interior pentru un restaurant longeviv: Alegerea culorilor

Design-ul interior al unui restaurant trebuie privit ca o stiinta care are scopul de a augmenta simturile clientului pentru a crea o amintire pozitiva puternica in mintea acestuia. Localurile de succes stiu exact ce este pe placul consumatorilor tinta si integreaza acele elemente si in amenajarea spatiului. Iata cum poti alege culorile potrivite: 

In amenajarea restaurantului include culori care stimuleaza apetitul

Daca ai observat ca aproape fiecare restaurant foloseste rosul in design, trebuie sa stii ca au un motiv intemeiat. Este un fapt bine stiut ca rosul e cea mai eficienta culoare pentru stimularea apetitului. Asta deoarece creierul o asociaza cu fructele si legumele coapte. 

In aceeasi categorie se incadreaza si portocaliul si galbenul. Acesta din urma este asociat cu fericirea, pe care oamenii o simt cand sunt satui. Atunci cand vede aceasta culoare, creierul secreta in mod natural serotonina in anticiparea gustului preparatelor ce le vei consuma. 

Portocaliul induce sentimente de caldura si confort, ambele fiind puse in legatura cu o masa abundenta. 

Adauga turcoaz si verde atunci cand alegi designul restaurantului tau

Turcoaz si verde sunt culori care stimuleaza doar usor apetitul. Verdele trezeste un sentiment de abundenta si este asociat cu mancarea sanatoasa. Totusi, deoarece nu are legatura cu alimentele dulci si savuroase, nu va avea acelasi efect ca rosul. 

Turcoazul este corelat cu fericirea si libertatea, motiv pentru care aceasta nuanta ii atrage pe oameni in restaurantul tau. 

Culori pe care sa NU te concentrezi cand iti amenajezi restaurantul

Unele culori, pur si simplu nu sunt la fel de eficiente in a le trezi apetitul clientilor. De aceea ar trebui evitate. Acestea sunt: 

  • Gri: Nu ii face pe oameni sa se gandeasca la mancare.
  • Negru: Scade apetitul clientilor. 
  • Maro: Le aminteste de mancarea arsa sau prea gatita. 
  • Violet: Este asociat cu preparate otravitoare sau cu legume nu foarte populare: vanata, varza rosie sau ceapa rosie. 
  • Albastru: Are un efect calmant, deci induce somnul, ceea ce nu este in interesul tau. 

Amenajari interioare in restaurante: Lumina joaca un rol decisiv

Mai sus era mentionata importanta ambiantei in restaurant. Ei bine, lumina joaca un rol special in acest caz. Va trebui sa te gandesti la ea din trei perspective: 

  • Lumina ambientala – aici se incadreaza corpurile de iluminat pentru intreg spatiul. Asa cum sugereaza si numele, este responsabila de atmosfera generala din local. Cu ajutorul lor poti obtine un cadru intim care le va induce o stare de bine clientilor, incurajandu-i sa poarte discutii frumoase.
  • Lumina functionala – Acest tip de iluminat ii ajuta pe meseni si pe angajati sa realizeze diferite actiuni cu usurinta, cum ar fi sa citeasca meniul sau sa vada clar mancarea si aranjamentul de pe masa. Poti plasa becuri strategice si pentru a evidentia in vitrine anumite preparate. Acelasi lucru este recomandat si pentru caile de acces. Nu uita si de luminile din baie. Clientii trebuie sa se poata vedea clar in oglinda. 
  • Lumina de accent – Ea are rol decorativ, nu functional. Este folosita pentru a atrage atentia asupra unei zone sau a unui obiect specific pentru a crea un punct de interes vizual. Astfel poti evidentia tablouri, sculpturi, fantani, barul sau alte instalatii artistice din local. 

Amenajarea unui restaurant mic – trucuri mici, dar de mare efect

Poate fi o adevarata provocare sa obtii un spatiu placut atunci cand suprafata de care dispui este una foarte limitata. Daca este si cazul tau, iata ce metode salvatoare poti implementa: 

  • Foloseste din plin spatiul de podea – Pastreaza regula de care am vorbit mai sus si imparte suprafata astfel incat 60% din total sa fie dedicat pentru servire. Primul pas este sa stabilesti aranjamentul meselor. Aici poti trisa putin. In functie de tema localului tau, alege mese de diferite forme si dimensiuni. De asemenea, o metoda creativa este aceea de a folosi banci, nu doar scaune. 
  • Pune accent pe modul in care arata intrarea – Daca prima impresie este una buna, oamenii vor fi mai atrasi sa intre si sa revina in restaurant, chiar daca se vede ca nu este unul mare. 
  • Foloseste-te de culoare – Unele nuante pot crea iluzia de spatiu mai mare. Asa sunt cele reci: verde si albastru. Pe de alta parte, daca iti place intimitatea pe care o ofera restaurantul tau mic, poti evidentia asta prin alegerea unor culori mai inchise in tonuri calde. 
  • Oglinzile sunt cel mai bun truc – Plaseaza oglinzi mari in localul tau pentru a crea iluzia de spatiu mai inalt si mai larg. Acestea reflecta lumina, iar un loc luminos va parea mereu mai amplu. 

Cum sa amenajezi terasa restaurantului tau?

Daca localul tau are si o anexa exterioara, vei atrage mai multi clienti, mai ales in sezonul cald. Si aici poti folosi trucuri de design care vor garanta reactii pozitive din partea lor. 

Unul dintre cele mai importante aspecte este modul in care afisezi firma restaurantului. Colaboreaza cu o companie care poate sa iti faca un semn atractiv. Acesta ar trebui sa fie iluminat si sa functioneze perfect mereu. 

Acorda atentie si locurilor in care se vor aseza oamenii. De pildă, mobila pe care o alegi trebuie sa fie durabila si aspectuoasa. Incearca sa alegi acele variante care se potrivesc cu povestea localului tau, cu tema pe care ai ales-o sau cu istoria orasului in care ai afacerea. 

Daca vrei ca terasa sa functioneze si noaptea, trebuie sa investesti in lumini de calitate. Incearca sa alegi corpuri de iluminat care se asorteaza cu estetica pe care ai stabilit-o pentru restaurant. Poti gasi variante in stil romantic, minimalist, medieval, chiar si rustic.

Amenajarea unui restaurant cu buget redus

Faptul de a aranja un local pentru ca acesta sa fie atractiv, poate fi costisitor. Totusi exista metode de a amenaja salonul restaurantului sau alte zone din el, fara sa sacrifici o suma mare din buget. 

  • Adauga stil cu rafturi minimaliste – Este o metoda simpla de a folosi spatiul vertical, atat in scop decorativ, cat si practic. In plus, sunt ieftine si pot fi instalate fara ajutor profesional. 
  • Foloseste plante – Alege variante care sunt ieftine si usor de intretinut. 
  • Ofera spatiul pentru a afisa piese de arta locala – Transforma restaurantul intr-o mini galerie. Artisti putin cunoscuti, vor fi mai dispusi sa iti ofere tablouri sau sculpturi gratis. Tu le vei afisa creatiile, ceea ce va contribui enorm la estetica spatiului tau, si ii vei ajuta sa isi vanda piesele. 

Vei avea cu siguranta succes daca recunosti ca, la fel cum o farfurie trebuie sa fie aspectuoasa pentru a induce pofta, si restaurantul tau trebuie sa fie frumos pentru a-i indemna pe oameni sa ii treaca pragul. Sfaturile de mai sus iti vor fi de mare folos, mai ales daca le aplici astfel incat sa te reprezinte, sa iti reprezinte brand-ul! 

Sursa foto: shutterstock.com, pinterest.com

Produse asociate

149,00 lei

Vezi mai multe

199.00 lei

Vezi mai multe

349,00 lei

Vezi mai multe

MASA GOTE,200X100X76 CM,CULOARE LEMN STEJAR,BLAT 40 MM,PICIOARE 9X9 CM

2.699,00 lei

Vezi mai multe

PENDUL STEEL DIN METAL 2138, 22X100 CM, 1XE27, 60W, GRI

119,00 lei

Vezi mai multe

299,00 lei

Vezi mai multe

1.599,00 lei

Vezi mai multe

3.499,00 lei

Vezi mai multe

4.999,00 lei

Vezi mai multe