Blog » Idei pentru tine si casa ta » Acarienii: S.O.S ▷ Afla Cum Poti Scapa RAPID de ei – Homelux
Acarienii – pericolul microscopic din locuinta, combatut cu ajutorul topperului de la Homelux.ro
Fiecare om se sperie fantastic cand aude ca intre faldurile cearceafurilor, in salteaua patului sau in fotoliul in care citeste seara, inainte de culcare, exista niste microorganisme periculoase pentru sanatatea sa si a familiei sale, numite acarieni. Evident ca se intreaba ce e de facut intr-o astfel de situatie pentru ca nu-si doreste sa aiba probleme medicale. Din fericire, exista solutii in acest sens, iar dusmanul tacut si invizibil poate fi eliminat, cu siguranta.
Publicat: 29 noiembrie 2019
Categorii: Idei pentru tine si casa ta
Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:
Locuintele par a fi cele mai sigure spatii din viata oamenilor, dar putini stiu ca si aici se pot ascunde unele pericole, si anume acarienii. Aceste microorganinsme sunt mici, dar pot cauza numeroase alergii. Majoritatea considera ca daca acarienii nu se vad cu ochiul liber, atunci poate ca ei nu exista. De ce nu trebuie sa fie abordata problema in acest mod? In articolul de mai jos pot fi gasite raspunsuri pretioase cu privire la acest subiect, dar si solutii eficiente de combatere a acarienilor.
Cuprins
Ce sunt acarienii
Acarienii fac parte din clasa arahnidelor si au dimensiuni foarte mici (chiar de 02 – 04 mm lungime). Aceste fiinte sunt incantate sa locuiasca in zonele umede din casa, in care exista multa materie organica, eliminata de organismul uman: piele, sebuum, praf etc. Aceste insecte neplacute sunt intalnite in fiecare locuinta si nu pot fi observate cu ochiul liber, fiind microscopice. Din punct de vedere biologic, acarienii femele depun zilnic 1-2 oua, din care ies larvele. Pe durata vietii, o femela poate depune pana la 80 de oua. Aparitia unei noi generatii are loc in 10 zile.
Aceste insecte sunt raspandite in intreaga lume si pot fi gasite pana la altitudinea de 1300 de metri. Aspectul lor fizic este unul care poate speria pe cei care ii observa la microscop pentru prima data. Au cap, torace si abdomen nediferentiate, aparatul bucal fiind adaptat pentru ros, intepat si supt.
Hrana lor provine din celulele moarte ale pielii omului, dar exista specii de acarieni care se hranesc cu sangele sau pielea animalelor, cu plantele de apartament sau cu mucegaiul existent in locuinta. Este interesant de stiut faptul ca un om pierde zilnic cam 1,5 g de piele moarta, care ramane prinsa in textilele din jurul sau.
In locuintele umane traiesc mai multe specii de acarienii, cele mai comune fiind acarina americana Dermatophagoides farinae, acarianul european Dermatophagoides pteronyssinus si bifazul Maine Euroglyphus maynei.
Unde se ascund acarienii in casa
Pentru a reusi combaterea eficienta a acestor daunatori, este important ca fiecare persoana sa cunoasca unele lucruri referitoare la acarieni si sa inteleaga ca majoritatea speciilor sunt inofensive si ca nu va avea de suferit de pe urma lor. Din fericire, exista unele simptome clare, care ii poate arata faptul ca acarienii se ascund sau nu in casa:
- ochi rosii;
- stranut;
- atacuri de astm;
- lacrimare excesiva;
- secretii nazale apoase;
- febra recurenta;
- dureri de gat misterioase;
- mancarimi;
- iritatii pe piele.
Unele specii de acarieni colonizeaza omul, pur si simplu, si pot provoca nu numai reactii alergice, dar si boli sau iritatii la nivelul plamanilor. De exemplu, pot fi retinute cateva dintre aceste afectiuni:
- unii acarienii care provoaca raia la caini au rol in aparitia cuperozei la oameni;
- febra fanului;
- rinita cronica insotita de congestie nazala cronica;
- rinoconjuctivita;
- astmul bronsic;
- eczemele;
- agravarea cazurilor de dermatita atopica.
Cum se manifesta alergia? Este o intrebare des intalnita in randul tuturor oamenilor. Practic, ea se declanseaza in momentul in care sistemul imunitar reactioneaza si produce anticorpi cu scopul de a proteja organismul. Alergenul este identificat ca daunator. Medicii alergologi recomanda intotdeauna un consult de specialitate atunci cand o persoana banuieste ca ar fi alergica la acarieni. Exista si multe alte cauze ale iritarii pielii.
Acarienii se inmultesc foarte usor si repede, formand colonii intre asternuturile patului, in saltele, mobila, pardoseala, covor etc. Acarienii se dezvolta in orice mediu calduros si umed, reproducandu-se primavara, in lunile martie-aprilie, si toamna, in lunile octombrie-noiembrie.
De asemenea, ei pot fi gasiti si in locuri in care nu exista foarte mult praf, de exemplu, in vasele de flori, in geamantan, incaltaminte sau in crapaturile parchetului.
Teste pentru a verifica daca exista acarieni in locuinta
Inmultirea acarienilor poate provoca probleme serioase de sanatate pentru toti oamenii, mai ales cei care prezinta deja diferite alergii, asa ca este important ca orice gospodina adevarata sa stie cum sa verifice daca aceste microorganisme s-au inmultit necontrolat in ultima vreme in casa sa.
- Pentru testarea aceasta, este nevoie de prezenta unui microscop nu foarte performant (sa poata mari cam de zece ori). Se ia mostra de praf si se verifica la microscop. Acarienii vor fi observati cu usurinta pentru ca au 8 picioare si sunt translucizi. Daca nu sunt prezenti, atunci se pot vedea fecalele acestora, niste particule mici, de culoare maro.
- Pentru a vedea daca exista acarieni pe piele, se poate lipi o banda pe o bucata de piele. Apoi, se va dezlipi brusc, iar insectele vor ramane lipite de locul cu pricina. Cum iti dai seama de acest lucru? Ai o usoara mancarime in locul cu pricina. Tine minte de faptul ca acarienii nu ciupesc, altii sunt vinovati de aceste lucruri: tantari, purici, capuse, asa ca trebuie facuta o verificare mai inainte.
- Se poate face si un test pentru alergii, dar va fi concludent doar daca persoana in cauza are probleme respiratorii provocate de acarieni. Testul consta in injectarea acestor insecte sub piele. Daca zona se va inrosi, atunci inseamna ca este alergica la aceste microorganisme.
Acarienii nu sunt cei care ofera alergii oamenilor, ci fecalele lor. Acestea contin proteine alergice, de sensibilizare.
Remedii si solutii impotriva acarienilor din saltea
Acarienii de praf adora locurile in care oamenii prefera sa se relaxeze. Un studiu a demonstrat faptul ca salteaua patului poate caza pana la 10 milioane de astfel de fiinte si ca ele pot insoti omul, chiar si in voiaj sau in masina personala.
Acarienii nu afecteaza pe toata lumea, insa, persoanele predispuse la alergii vor suferi foarte mult. Efectele lor asupra sanatatii oamenilor obliga pe fiecare sa incerce sa scape de ei, incercand tot felul de solutii naturale sau chimice.
Evitarea imbolnavirilor din cauza acarienilor trebuie sa devina prioritara, asa ca fiecare persoana trebuie sa tina cont de urmatoarele sfaturi utile:
- aerisirea camerelor in fiecare zi, timp de 30 de minute (de preferat, dimineata si seara);
- spalarea draperiilor si a perdelor la sfarsit de saptamana, un alt mediu in care isi duc existenta acarienii;
- paturile, husele, cuverturile, covoarele trebuie spalate la o temperatura ridicata in fiecare luna;
- protejarea hainelor in spatele usilor dulapurilor, care vor impiedica practic praful sa intre si sa le imbacseasca;
- mentinerea unui nivel scazut al umiditatii si unei temperaturi potrivite;
- stergerea prafului in fiecare zi.
Produse asociate Homelux:
Poze+pret→https://www.homelux.ro/dulap-winnie-80x53x189-cm-gri-deschisalb-pal-11253
Poze+pret→https://www.homelux.ro/dulap-textil-depozitare-schelet-metalic-negru-160x75x45-cm-12855
Metode naturale pentru a scapa de acarieni
Pentru persoanele care au diferite alergii la unele produse chimice, este foarte simplu sa fie utilizate metodele naturale pentru combaterea insectelor de asternut. Igiena corespunzatoare trebuie efectuata in cele mai mici detalii. Spalarea obiectelor personale, a hainelor, covoarelor, asternuturilor, la temperaturi inalte este prima cerinta in acest sens. Evident ca vor fi utilizare produse naturale, care nu contin niciun fel de substante chimice.
In ultima vreme, au iesit pe piata tot felul de dispozitive ce apartin tehnologiei de ultima ora, asa ca este vitala prezenta unui aspirator performant, care sa lupte cu succes impotriva acarienilor. Pe piata exista astfel de aparate care reusesc sa aspire acarienii din cele mai ascunse locuri si sa igienizeze perfect intreaga casa, intr-un timp foarte scurt. Intr-adevar, sunt mai scumpe decat cele obisnuite, dar se merita investitia pentru ca rezista foarte mult in timp si isi fac datoria eficient.
Matura nu poate fi o metoda foarte buna de a alunga acarienii. Asta nu inseamna ca nu se va mai matura casa in lipsa aspiratorului. Practic, acarienii vor fi mutati dintr-un loc in altul cu ajutorul maturii, dar se poate da cu mopul la sfarsit si, astfel, sa se spele foarte bine podeaua ca praful sa fie indepartat, la fel si insectele care traiesc in el.
Poze+pret→https://www.homelux.ro/articole-curatenie/set-compact-de-curatenie-vortex-galeata-cu-centrifuga-compacta-capcitate-9-l-2xrezerva-microfibra-12270
Poze+pret→https://www.homelux.ro/articole-curatenie/galeata-mop-rotativ-lisa-zln-1389-12-l-13500
Poze+pret→https://www.homelux.ro/set-galeata-cu-mop-rotativ-mini-14-l-15485
O alta idee buna este ca temperatura din casa sa fie mentinuta la 21 de grade Celsius si umiditatea sa fie sub 50%. In acest mod, acarienii vor fi privati de mediul pe care il adora: umed si cald.
Alte idei interesante pentru a scapa de acarieni sunt urmatoarele:
- renuntarea la covoare ar putea sa ajute foarte mult;
- schimbarea periodica a pernelor si a cearcefurilor uzate;
- folosirea unui purificator de aer impiedica raspandirea acestor microorganisme;
- salteaua poate fi acoperita cu huse din plastic sau din poliuretan;
- la fiecare 6 luni trebuie inspectate cu atentie instalatiile de incalzire si cele de aer conditionat;
- inghetarea insectelor timp de 24 de ore intr-un congelator mare (de exemplu, cel in care sunt congelate fructele si legumele pentru iarna ar putea sa fie o buna idee) deoarece acarienii mor daca stau la temperaturi foarte joase;
- uleiul de arbore de ceai este un bun remediu care scapa casa de acarieni, la fel si argintul coloidal sau pudra de cayenne;
- otetul alb este un agent de curatare ecologic excelent (se amesteca cu apa si se pulverizeaza pe zona cu praf de doua ori pe saptamana).
Specialistii in domeniu recomanda tuturor schimbarea saltelei dupa 7 ani de folosire. Este nevoie de tot acest timp ca acarienii sa o populeze.
Poze+pret→https://www.homelux.ro/protectie-impermeabila-saltea-90x200cm-13763
Poze+pret→https://www.homelux.ro/protectie-impermeabila-saltea-160x200cm-13765
Poze+pret→https://www.homelux.ro/protectie-saltea-impermeabila-70×140-cm-17095
Metode chimice pentru a scapa de acarienii din saltea, fotolii, paturi etc.
Din fericire, exista tot felul de substante chimice, cu ajutorul carora oamenii pot scapa de aceste fiinte nesuferite. De exemplu, gospodinele pot spala foarte bine lenjeriile de pat, cuverturile, pernele, covoarele, cu detergenti de calitate superioara, la temperaturi foarte inalte. Dezinfectarea regulata cu clor poate fi o alta idee excelenta, mai ales cand vine vorba despre acarienii din asternut.
Combaterea lor pe cale chimica se face si cu ajutorul acaricidelor. Ele trebuie folosite o data la trei luni pentru obtinerea unor rezultate de durata. Aceste vietati au nevoie pentru a digera si de ciuperca de mucegai, care poate fi distrusa cu ajutorul fungicidelor. Acaricidele si fungicidele trebuie folosite in acelasi timp.
Proprietarii de locuinte care nu doresc sa faca aceste operatiuni singuri din comoditate sau nepricepere ar trebui sa apeleze la un tratament profesional de dezinfectie. Rezultatele vor fi pozitive, cu siguranta.
Metodele pot fi combinate sau folosite fiecare in parte. Cei care vor cauta un rezultat rapid sau distrugerea totala a acarienilor ar trebui sa stie ca acest lucru nu este posibil. Intr-adevar, va fi eliminata majoritatea lor. De retinut faptul ca acarienii se vor inmulti doar in camerele in care gasesc un mediu favorabil!
Poze+pret→https://www.homelux.ro/solutie-curatare-tapiterie-clinneo-500-ml-12000
Poze+pret→https://www.homelux.ro/solutie-curatare-covoare-clinneo-500-ml-12001
Poze+pret→https://www.homelux.ro/solutie-curatare-parchet-si-pardoseli-clinneo-1-l-12003
Topperul – ideal pentru a prelungi viata saltelei
Din cauza acarienilor, e importanta schimbarea periodica a saltelei. Din fericire, se poate prelungi viata ei cu ajutorul unui topper, o saltea aditionala, care se asaza peste salteaua obisnuita in cautarea unui confort sporit.
Avantajele unui topper sunt urmatoarele:
- ofera confort suplimentar celor care acuza dureri de spate, dar si pentru cei care au nevoie sa doarma intr-o pozitie corecta;
- este ideal pentru oamenii care locuiesc cu chirie, putand fi luat si dus in orice loc nou, fara sa fie un chin cu transportul;
- poate fi folosit pe jumatate de pat, in functie de preferintele tovarasului de pat;
- prelungeste viata saltelei obisnuite, atacate de acarieni;
- apara salteaua de transpiratia din timpul noptii (husa topperului se spala regulat la masina);
- regleaza temperatura corpului;
- poate fi luat in vacante.
Poze+pret→ https://www.homelux.ro/topper-sensation90x200cmspuma-poliuretanica-10921
Poze+pret→ https://www.homelux.ro/topper-sensation140x200-cmspuma-poliuretanica-10923
Poze+pret→ https://www.homelux.ro/topper-sensation160x200-cmspuma-poliuretanica-10925
In concluzie, acarienii trebuie sa fie combatuti cu toate metodele care exista deoarece ei pot pune in pericol sanatatea tuturor membrilor familiei. Curatenia exemplara din casa nu este suficienta pentru a reusi eliminarea acestor fiinte, asa ca fiecare persoana trebuie sa se documenteze si sa utilizeze toate solutiile eficiente.
surse foto:
homelux.ro
shutterstock.com