Blog » Idei pentru tine si casa ta » Provensal – totul despre acest DESIGN INEDIT si +50 idei de amenajari interioare in stil provence de la Homelux

Provensal – totul despre acest DESIGN INEDIT si +50 idei de amenajari interioare in stil provence de la Homelux

Provence interior design este un concept original prin care iti poti amenaja casa intr-un stil uimitor si unic, cu ajutorul caracteristicilor sale. Citeste cateva sfaturi practice de decorare si pune-le in aplicare pentru a te bucura de o schimbare care va creste considerabil confortul si relaxarea de acasa!

Publicat: 31 decembrie 2019
Categorii: Design, Amenajari

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Amenajarea locuintei este reprezentativa pentru proprietar, motiv pentru care ar trebui facuta in mod original, dupa gusturile sale. In prezent, exista numeroase stiluri de design interior din care te poti inspira pentru a face o schimbare de acest fel propriei locuinte, insa, unul in mod special a iesit in evidenta prin aspectul deosebit – stilul provensal.

Desi conceptul este destul de nou la noi in tara, design-ul provence incepe sa castige de partea lui tot mai multi amatori ce doresc sa aiba o casa decorata in mod exclusivist. Stilul se caracterizeaza prin seninatate si intimitate, asadar, atat culoarea peretilor, cat si cea a mobilierului provensal, pune accent pe nuante deschise si pe luminozitate.

Daca nu esti familiarizat cu acest stil de design interior, descopera exact ce presupune conceptul provensal, precum si numeroase idei de amenajare a casei, pentru a obtine un rezultat final uimitor.

Provensal – tot ce ar trebui sa stii despre acest stil

Stilul provensal poate fi adesea confundat de catre necunoscatorii in domeniul designului interior, cu cel vintage. Intre ele, insa, exista diferente destul de mari si apartin unor perioade diferite. Vintage inseamna tot ce apartine perioadei curentelor de arta si arhitectura Bauhaus si Art Deco, iar designul provence inseamna un stil francez rustic.

De unde provine stilul provence?

Designul provence isi are originea in sudul Frantei, intr-o regiune numita Provence – aceasta a si dat, ulterior, numele stilului de amenajare. Era considerata o zona de lux, frecventata de familiile pariziene instarite care voiau sa scape de agitatia orasului. 

Regiunea a devenit tot mai populara si, astfel, i-a crescut in timp si numarul de locuitori, iar pentru amenajarea caselor rustice se foloseau articole de mobilier de lux, dar nu chiar cele mai noi. Aceste piese de mobilier, in combinatie cu aspectul simplu al caselor, au creat un stil nou, unic – provensal. Era considerat inca de atunci un tip simplu, elegant si confortabil de amenajare, perfect pentru cei carora le place traiul linistit.

Provence interior design – caracteristici

Stilul provence este o combinatie dintre rustic si francez, fiind inspirat de campurile de levantica, maslini, chiparosi, peisajele marine si floarea-soarelui, motiv pentru care amenajarea interioara in stil provensal pune accent pe materiale naturale. Mobila in stil vechi, cromatica luminoasa, numeroasele textile folosite si florile proaspete sunt caracteristicile de baza ale designului provence, la care se mai adauga:

– combinatia dintre mobila deschisa la culoare si lucrurile mai vechi, intr-o armonie reusita;

– semineurile din piatra, obloanele, pergolele din lemn si mobila cu un aspect antic;

– imaginea de ansamblu incarcata, complexa, motiv pentru care se potriveste mai bine in spatiile medii si mari.

De-a lungul timpului, stilul provensal a pastrat decorul romantic, degajat și cald, insa pentru a ramane in tendinte, specialistii recomanda ca piesele provensal tipice sa fie integrate in amenajari luxoase ce pot fi completate cu oglinzi mari cu rame lucrate fin si candelabre, alaturi de pereti cu aspect nefinisat si podele din lemn uzat sau caramida.

Stilul provensal – materiale specifice

Cand vine vorba despre materialele specifice designului provence, unul dintre elementele principale si reprezentative este piatra – se intalneste des in amenajarile interioare in stil provensal atat pe jos, cat si pe pereti. 

Materialele textile caracteristice design-ului provensal contin unele elemente simbolice, ca de exemplu buchete de flori din floarea-soarelui ori lavanda, pasari, inimi, etc. 

Arhitectura stilului provensal este extrem de deosebita – include tamplarie din lemn natural vopsit indeosebi in nuante de verde, alb, albastru. In amenajarea unui decor provensal se recomanda folosirea nuantelor calde, delicate, luminoase. In cazul placilor ceramice (uneori realizate manual) se folosesc – florile de lavanda sau ramurile de maslin care pot contribui la crearea unei atmosfere primitoare.

Provensal – elemente specifice de amenajari interioare in stil provensal

Amenajarile interioare in stil provensal pun mare accent pe detalii, de la culorile și materialele folosite, pana la decor. Ar trebui sa existe o  armonie intre toate elementele specifice designului provence, fara sa se creeze totusi un aspect de kitch. 

Design provence – cromatica in stil provensal

Desi sunt specifice stilului provensal nuantele pale ale culorilor calde (bej, roz, somon, alb, etc.), culorile reci sunt de asemenea folosite pentru obtinerea unui design provence, de la albastru pal pana la verdele maslina sau lavanda – aceasta poate contribui la crearea unui decor de poveste.

Totodata, florile si motivele naturale nu ar trebui sa lipseasca dintr-un spatiu amenajat provensal, iar cele mai des intalnite sunt lavanda, strugurii, ramurile de maslin si floarea-soarelui. Cromatica poate fi completata cu elemente aurii sau bronz – aurii.

Amenajari interioare in stil provensal – mobilier provensal

Principala caracteristica a mobilierului de interior si a accesoriilor in stil provensal este aspectul antichizat al acestora. Explicatia este simpla – in sudul Frantei, mobilierul mostenit era de calitate, capabil sa se mentina zeci de ani intr-o forma buna, fiind realizat in mod exclusiv din lemn masiv sau metal.

Piesele de mobila in stil provence sunt fabricate din materii prime ca lemnul cu aspect invechit in culori inchise sau deschise, piatra naturala si fierul forjat – cu cat produsul arata mai vechi, cu atat este se integreaza mai bine in provensal. In general, se pastreaza culoarea naturala a lemnului sau se vopseste, dar prezinta uzuri din fabrica, spre exemplu. Chiar daca pentru produse se pune mult accent pe aspect, ele sunt si foarte rezistente in timp, confortabile si practice.

Fiecare piesa de mobilier in stil provence este unica – doar suprafata ar trebui sa aiba un aspect invechit, cu crapaturi, chiar daca totul este nou. Un element reprezentativ este dulapul cu doua usi ( „armoire” in franceza ), decorat in stil rococo, precum si scaunele cu sezut si spatar din lemn sau nuiele din lemn impletite, mesele masive și impunatoare, dulapioarele mici si cochete, vitrinele pictate manual, cu multe sertare, suporti din fier forjat, cosuri cu flori, etc. 

Simplitatea nu se regaseste in piesele de mobilier provensale – majoritatea au elemente decorative de diferite dimensiuni, incrustate sau frezate. De fapt, nimic din ceea ce tine de designul provence nu se caracterizeaza prin simplitate, ci dimpotriva el este un stil incarcat, ce acorda o mare importanta tuturor detaliilor specifice care fac diferenta.

Decoratiuni in stil provensal

Decoratiunile in stil provensal pastreaza aceeasi idee de invechit precum mobilierul si peretii. De exemplu, perdelele, paturile si pernele, in mod special, pot evidentia stilul provensal daca optezi pentru modele practice, ușoare, naturale, cu motive florale sau plante. Dantela este un alt element important in designul provence, asadar ai putea sa alegi fete de masa din dantela cu broderie sau simple, fabricate din bumbac ori in.

Pernele decorative sunt un plus pentru amenajarea interiorului in stil provensal – si acestea pot fi brodate sau chiar impletite, atat in culori calde, cat si in culori reci, dupa cum preferi. De asemenea, nu ar trebui sa lipseasca din decor bibelourile cu iz vechi sau cosurile impletite din nuiele, de exemplu, pe care le poti umple cu buchete din flori proaspete. Desi lavanda, floarea-soarelui si ramurile de maslin sunt caracteristici stilului provensal, poti decora casa cu orice flori parfumate iti plac mai mult si iti ofera o stare buna de spirit.

Provensal – idei de amenajari interioare in stil provensal

Fiecare incapere din locuinta amenajata in stil provence ar trebui sa aiba propriul decor, propria personalitate, motiv pentru care este important sa acorzi amenajarii interioare un plus de atentie – designul provensal este destul de diferit de orice alt stil, iar articolele pe care le alegi pentru casa trebuie sa respecte conceptul, daca iti doresti ca rezultatul final sa aminteasca cu adevarat de acele vremuri apuse. 

Living in stil provensal

Pentru living poti alege fotolii si canapele care sa imbine confortul cu eleganta. Piesele de mobilier sunt reprezentative pentru sufragerie, asadar pot influenta considerabil designul provence al incaperii. Specialistii recomanda ca spatarul si sezutul acestora sa fie compuse din perne supradimensionate, iar paleta cromatica sa imbine culori neutre inspirate din natura. Poti opta pentru modele simple sau florale in nuante pastelate.

Un element care ar iesi cu siguranta in evidenta este un divan din fier forjat specific provensal – este o piesa de mobilier care poate duce stilul la un alt nivel, iar livingul tau va arata ca o incapere rustica frantuzeasca veritabila.

Poti completa decorul cu diverse corpuri de iluminat impunatoare precum candelabrele, iar oglinzile mari si tablourile cu rame decorative pot incununa cu succes amenajarea livingului. Totodata, ar fi bine sa nu uiti de vazele cu flori si pernele decorative viu colorate – sunt un must-have in materie de decoratiuni in stil provensal. 

Design provence – dormitor

Elementul definitoriu al dormitorului in stil provensal este patul – el ar trebui sa fie din fier forjat sau lemn masiv, eventual si cu un baldachin generos, insa, acesta este optional. Noptierele antichizate, cu forme rotunjite, joase, cu picioare convexe, sunt un must-have al dormitorului provensal precum si dulapurile de haine de dimensiuni mici sau medii. 

Daca spatiul permite, ar trebui sa existe si un colt special amenajat pentru infrumusetarea doamnei – masa poate fi eleganta, pe picioare sculptate, iar oglinda de pe masa de toaleta ar trebui sa aiba o rama din lemn cu fir, sau inramata in metal forjat. Tapetul decorativ cu motive florale este des intalnit intr-un dormitor in stil provensal, iar ferestrele pot fi ornate cu perdele bogate in falduri care vor completa cu succes intregul aspect al camerei. Atat perdelele, cat si draperiile, ar trebui sa fie albe, semiopace, din bumbac sau canepa.  

Provence interior design – bucatarie

Mobila de bucatarie in stil provensal ar trebui sa fie in culori deschise si compartimentata astfel incat sa fie utila si practica. Poti accentua decorul rustic francez cu ajutorul unor perdele de mici dimensiuni sau stergare pentru vitrinele dulapurilor.

Astfel de polite montate in bucatarie pot intregi designul provence, mai ales daca asezi pe ele diverse vase, carti de bucate, unelte pentru gatit sau vaze cu flori proaspete. In ceea ce priveste elementele decorative, cele pentru bucatarie ar trebui sa fie si practice – te poti orienta spre carafe ceramice pentru vin sau farfurii pictate cu motive florale. De asemenea, prosoapele de bucatarie ar putea fi in culori reci, vesele, eventual brodate cu motive florale, ori sa contina elemente din dantela.

Avand in vedere ca bucataria este una dintre cele mai utilizate incaperi din casa, daca vrei sa alegi o podea in acelasi stil provensal specialistii de design interior recomanda placile ceramice in locul podelelor din lemn. Sunt mai rezistente la aburi, temperaturi ridicate si umezeala. Daca totusi vrei sa mergi pe lemn si in bucatarie, ar trebui sa te asiguri ca este de calitate, durabil in timp, protejandu-l corespunzator

În concluzie, stilul provensal este una dintre cele mai bune alegeri pentru amenajarea interioara a unei case, daca vrei sa obtii un decor total diferit fata de oricare altul. Mobila cu piese de o frumusete atemporala, elementele decorative cu aspect antic, florile proaspete si mirosul lor, toate acestea creeaza incaperi primitoare, luminoase si relaxante in orice locuinta. In plus, designul provence va oferi casei tale unicitatea pe care ti-o doresti.

Sursa foto: unsplash.com

                       pinterest.com

Produse asociate

Poze si detalii→ https://www.homelux.ro/set-pat-matrimonial226x206x78-160×200-cm2-noptiere-incluseculoare-stejar-auriupal-14038