Blog » Amenajari » Bai la mansarda: afla cum sa amenajezi un spatiu relaxant, alaturi de Homelux

Bai la mansarda: afla cum sa amenajezi un spatiu relaxant, alaturi de Homelux

Vrei sa petreci mai mult timp relaxandu-te la mansarda, dar nu te incanta ideea de a cobori de fiecare data cand ai nevoie sa utilizezi baia? In acest caz, ai la indemana o solutie: amenajarea unei bai la mansarda. Poate parea greu sa faci acest lucru din cauza formei speciale a tavanului, dar exista cateva metode eficiente de a obtine un design functional si placut, pe care le poti afla in continuare.

Publicat: 3 martie 2021
Categorii: Amenajari, Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Baia este o incapere a locuintei unde te poti relaxa dupa zilele lungi de munca, prin proprietatile benefice ale apei asupra starii de spirit. Aceasta poate fi amplasata atat la parter si etaj, cat si la mansarda. 

Se considera ca spatiul de la mansarda este in general mai greu de amenajat, din cauza unghiurilor speciale ale peretilor. Chiar daca multe persoane nu se gandesc la amenajarea unei bai la mansarda, din cauza acestei dificultati, acest lucru nu inseamna ca este imposibil sa ai acolo un spatiu placut pentru igiena si relaxare. Atunci cand vine vorba de o astfel de amenajare, cel mai important este sa profiti de tot spatiul disponibil, in mod eficient. 

Afla mai jos, alaturi de Homelux, cum poti sa amenajezi cu usurinta baia ta de la mansarda, astfel incat sa nu ai dificultati din cauza formei diferite a incaperii.

Amenajarea unei bai la mansarda in functie de marime

Cand vine vorba de ideile de bai la mansarda, unul dintre cei mai importanti factori de luat in considerare este spatiul avut la dispozitie. Nu doar ca trebuie sa iei in considerare forma neobisnuita a incaperii, ci si suprafata pe care poti amplasa obiectele necesare. Indiferent de marimea baii, poti gasi solutii eficiente pentru a folosi spatiul cat mai bine.

Baie mica la mansarda

Daca vrei sa amenajezi o baie mica, este esential sa te axezi doar pe ceea ce este absolut necesar, si anume cada sau dusul, lavoarul si vasul de toaleta.

Poti amenaja o cabina de dus cu cadita sau fara de dimensiuni mici, chiar in locul unde se inclina acoperisul. Acelasi lucru este valabil si pentru baile la mansarda cu cada, daca alegi aceasta optiune. Aceasta trebuie sa se afle la perete, pentru a putea crea impresia ca spatiul este mai mare.

De fapt, este indicat ca toate piesele de mobilier pentru baie sa fie asezate de-a lungul laturilor camerei, astfel incat sa ramana cat mai mult loc in mijloc, ceea ce inlatura impresia de inghesuiala si atrage atentia de la marimea baii.  

Ca sa creezi impresia ca spatiul este mai mare, exista un truc care consta in transformarea tavanului in punctul de interes al intregii incaperi. Daca atragi atentia asupra formei acestuia, nu mai este asa de important cat de mare e baia. Poti obtine un astfel de efect amplasand corpurile de iluminat pentru ca lumina sa cada din belsug pe tavan.

Amenajarea unei bai la mansarda de dimensiuni mari

Poti alege sa amenajezi intreaga mansarda sau o mare parte din aceasta, pentru a obtine o baie de dimensiuni mari. Astfel, ai mai mult loc pentru igiena si relaxare, intr-un spatiu deosebit. 

Cada sau dus?

Ai doua optiuni principal, in ceea ce priveste amenajarea de baza a acestei bai: cada sau dus. Pentru ca este vorba despre o baie mare, poti sa alegi sa incluzi ambele variante, pentru mai multa flexibilitate.

Deoarece beneficiezi de o suprafata mai mare, poti crea un dus fara cadita cu spatiu generos. Acest tip de dus, fata de cel normal, are avantajul ca ofera un alt tip de experienta, intrucat este la acelasi nivel cu restul podelei. In plus, se potriveste cu mai multe tipuri de incaperi, astfel incat il poti amplasa fara probleme intr-un colt, chiar daca tavanul e inclinat. 

Daca alegi sa amenajezi o cada incapatoare, poti realiza o baie la mansarda de tip open space. Acest lucru presupune ca baia nu este despartita de alte incaperi prin pereti sau are doar pereti de sticla. Poti implementa aceasta idee mai ales atunci cand doresti sa amenajezi si un dormitor in aceasta parte a casei. Cada din baia de la mansarda poate fi amplasata central, atunci cand e vorba de o incapere vasta. 

Baile de la mansarda de dimensiuni mari sunt perfecte pentru a fi folosite de catre cupluri. Poti instala doua lavoare, dulapuri mari si incapatoare pe mai multe laturi ale peretilor si chiar dusuri sau cazi separate. 

Stiluri de bai la mansarda

Stilul baii la mansarda trebuie sa se potriveasca cu restul amenajarii acestei zone a locuintei. In general, se prefera design-ul in culori cat mai deschise, pentru a inlatura impresia de spatiu redus produsa de forma acoperisului. Iata cateva dintre cele mai populare stiluri din care poti alege:

O baie moderna

Mai ales daca locul unde vrei sa amplasezi baia are ferestre in acoperis, poti alege stilul modern pentru amenajarea baii la mansarda. Astfel, te asiguri ca impresia de ansamblu este una placuta, fara senzatia de inghesuiala. 

In cazul baii la mansarda, in general trebuie sa te axezi pe functionalitate, pentru ca e nevoie sa iei mai atent in considerare cerintele spatiului. Elementele esentiale sunt:

  • dulapurile cu design cat mai simplu, cu accent pe formele geometrice;
  • culorile deschise, precum albul;
  • in baile la mansarda mici, mai ales daca exista ferestre in acoperis, amplaseaza cat mai multe oglinzi, pentru a crea impresia de largire a incaperii;
  • foloseste usi de sticla pentru dus;
  • mobila in culori contrastante (in special alb si negru);
  • adauga accente de culoare prin intermediul unor covorase de baie colorate sau al altor accesorii.

Acest stil este potrivit indiferent de marimea baii. In cazul incaperilor mari, aspectul functional al design-ului creeaza o atmosfera aerisita si numai buna pentru relaxare, prin spatiul liber aflat in mijloc si intre piesele de mobilier.

Baie la mansarda cu aspect rustic

Un alt stil care se preteaza foarte bine la spatiul mansardei este cel rustic, mai ales acolo unde sunt vizibile grinzile acoperisului. In acest caz, nu e nevoie sa le ascunzi, ci le poti pune in valoare prin alegerile de design.

De exemplu, poti alege mobila care pastreaza nuanta naturala a lemnului, lambriuri de lemn pentru pereti si un lavoar suspendat. Culoarea mai inchisa creeaza o atmosfera relaxanta si mai personala.

Stilul minimalist, perfect pentru spatii restranse

Daca nu dispui de o suprafata mare pentru amenajarea baii la mansarda, poti apela la stilul minimalist, care se concentreaza pe:

  • design-ul monocrom (in special alb);
  • accent pe functionalitate;
  • eliminarea decorului.

Daca vrei sa amenajezi o baie mare, acest stil este la fel de potrivit, mai ales daca te atrage ideea unei amenajari interioare care are ca scop crearea unei atmosfere cat mai relaxante, prin renuntarea la obiectele inutile.

De asemenea, creeaza o amenajare mai apropiata de natura prin includerea de plante care te ajuta sa eviti monotonia. Arbustii de interior sunt foarte potriviti pentru baie, la fel ca plantele aeriene.

O baie la mansarda clasica, care nu se demodeaza

Daca esti un adept al stilului clasic, care a trecut testul timpului, in domeniul amenajarilor interioare, probabil ca te atrage mai mult ideea de a acorda atentie modelelor de bai la mansarda cu design clasic. 

Acest stil se remarca prin echilibrul perfect intre functionalitate si aspectul placut. Mobila ideala este alba, gri deschis sau in alte culori pastelate si are cat mai putine ornamente, dar acestea nu lipsesc complet, ca in cazul stilului modern. De asemenea, evita sa alegi mobilier cu decoratiuni prea abundente si vizibile, altfel risti sa obtii un efect prea incarcat, care nu se potriveste asa de bine pentru bucatariile de la mansarda.

Corpurile de iluminat potrivite pentru baia la mansarda

Si la acest capitol este esentiala chestiunea spatiului. Corpurile de iluminat pentru baie voluminoase ar putea incarca mult prea mult incaperea, mai ales atunci cand aceasta are tavanul inclinat. De aceea, concentreaza-te pe functionalitate, alegand solutii care se potrivesc cu stilul amenajarii interioare a baii la mansarda pe care ai ales-o. 

Pentru o baie clasica, poti alege o plafoniera din sticla opaca alba, care se remarca prin lipsa elementelor metalice. Aceasta poate fi folosita impreuna cu becuri LED care emit lumina in nuante calde. Corpurile de iluminat de acest fel pot fi folosite cu succes pentru a crea o atmosfera intima si destina intr-o baie la mansarda rustica.

In ceea ce priveste design-ul modern sau contemporan, se potrivesc de minune plafonierele care au piese metalice argintii vizibile. Aceste tipuri de corpuri de iluminat se armonizeaza bine cu stilul de ansamblu si pot constitui chiar un element de contrast, atunci cand alegi o amenajare de baie in mansarda moderna in culori inchise.

Exista si solutii care sunt potrivite mai ales pentru stilul minimalist. Spot-urile au dimensiuni reduse si nu afecteaza design-ul, pentru ca nu sunt vizibile exagerat de mult. Poti alege culoarea care avantajeaza design-ul tau, in functie de culoarea mai inchisa sau mai deschisa a mobilierului.

Spot-urile au avantajul ca pot fi amplasate cu usurinta in mai multe zone ale baii, mai ales daca aceasta este mare. Acestea pot fi asezate:

  • deasupra lavoarelor si a oglinzilor
  • deasupra cazii;
  • deasupra dulapurilor de depozitare.

Exista si aplice de perete care adauga un plus de eleganta design-ului. In functie de infatisarea lor, acestea pot fi incluse intr-o amenajare clasica sau moderna. In cadrul stilului minimalist, nu este indicat sa optezi pentru iluminatul pe pereti, pentru a nu strica atmosfera degajata.

Accesoriile pentru baia la mansarda, perfecte pentru momentele de relaxare

Ca sa petreci momente de relaxare asa cum iti doresti in baia de la mansarda, este important sa ai si accesoriile potrivite. Alege variante care pun accent pe petrecerea timpului liber cu placere, dupa zile lungi de munca. Iata cateva obiecte indispensabile:

Halate de baie confortabile

Pentru a te putea bucura de design-ul ales pentru baia la mansarda, este important sa ai, in orice anotimp, un halat confortabil din bumbac. Astfel, poti sa-ti desfasori ritualurile de ingrijire zilnica fara probleme, astfel incat sa fii gata cu energie pentru o noua zi de lucru sau sa te indepartezi seara de responsabilitatile de peste zi.

Prosoape de calitate

Pastreaza in baia de la mansarda prosoape din bumbac de calitate, pentru a le avea la indemana oricand ai nevoie. Pentru a avea un accesoriu perfect pentru momentele de rasfat, poti alege si un prosop din bumbac Jacquard, cu o capacitate mare de absorbtie a apei, care devine dupa fiecare spalare si mai moale.

Ai grija la fiecare detaliu

Pentru a pune in valoare cat mai bine ideile pentru baia la mansarda pe care le ai, este important sa te gandesti atent la fiecare detaliu. De aceea, nu neglija obiectele mai mici, pentru ca acestea joaca un rol semnificativ in cadrul atmosferei de ansamblu. 

Iata accesoriile pentru baie carora sa le acorzi atentie:

  • suportul de sapun din materiale de calitate, de exemplu ceramica, in culori potrivite pentru stilul baii;
  • baterii pentru baie cu design potrivit si in culori adecvate;
  • cosuri de rufe cu design elegant din lemn sau din panza;
  • suportul de baie din lemn (potrivit mai ales pentru stilul minimalist sau rustic) sau metal (argintiu pentru stilul modern al baii la mansarda sau auriu pentru armonizarea cu stilul clasic).

Poze si detalii → https://www.homelux.ro/set-halat-500-gm-bumbac-100-crem-m-papuci-de-casa-bumbac-crem-set008

Amenajarea bailor de la mansarda este foarte versatila. Indiferent ca este vorba despre o baie mica sau cu spatiu intins, poti gasi stilul care se potriveste cu gusturile tale. Facand alegerile potrivite, este usor sa creezi o atmosfera linistitoare si potrivita pentru relaxare. 

Sursa foto: Shutterstock.com; Homelux.ro.

Produse asociate

2.199,00 lei

Vezi mai multe

1.399,00 lei

Vezi mai multe

2.490,00 lei

Vezi mai multe